Bedrijfsscan nodig?

 

Tips voor startende ZZP'ers

starter

Wat wil je bereiken en betekenen? Over je missie, visie en doel(en)

Weet je wat je wilt bereiken als zpp’er? Wat ga je betekenen voor je klanten? Kortom: wat is jouw missie en visie? Veel organisaties formuleren een missie en visie. De beschrijving van een missie wordt ook wel ‘mission statement’ genoemd. De missie van Google is: “Alle informatie ter wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.” Een duidelijk en bondig missie-statement!

Probeer ook eens voor jouw eigen bedrijf een missie-statement te formuleren. Het gaat je zeker helpen bij de marketing van je bedrijf, het schrijven van een eventueel ondernemingsplan, het inrichten van jouw bedrijfswebsite en het maken van een pitch voor nieuwe opdrachtgevers over wat jij te bieden hebt!

Bedrijfsnaam en domeinnaam

Ook kan een beschrijving van jouw missie en visie helpen bij het bedenken van een bedrijfsnaam (en domeinnaam). Voor veel zpp’ers is het voldoende om hun eigen naam te gebruiken, dat werkt prima. Een websitenamen als AnneSchrijft.nl werkt natuurlijk erg goed; je weet direct wat ze doet en klanten onthouden de domeinnaam ook nog eens moeiteloos.

Je kunt ook je bedrijfsnaam baseren op je belangrijkste werkzaamheden. Denk aan coaching.nl of vloerkopen.nl. Dat werkt weer heel goed voor de vindbaarheid van je website in zoekopdrachten op internet. Maar deze domeinnamen zijn vaak al bezet. Let daar dus op voordat je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel.

Startkapitaal: financiële haalbaarheid

De meeste zzp’ers hebben over het algemeen niet veel startkapitaal nodig. Ze beginnen voor zichzelf met eigen geld. Je kunt bijvoorbeeld naast je baan alvast wat extra werkzaamheden voor je eigen bedrijf doen en dat sparen als startkapitaal voor als je echt helemaal start als zzp’er. Heb je kapitaal nodig? Denk dan ook aan alternatieve financieringsvormen zoals crowdfunding.

Het is ook mogelijk om een startkapitaal aan te vragen bij de bank. Daarvoor is wel een concreet onderbouwd ondernemingsplan nodig. De bank gaat je niet zomaar geld lenen en wil weten of jouw plannen financieel haalbaar zijn. Je moet de lening immers ook weer kunnen terugbetalen. In een ondernemingsplan beschrijf je wat je gaat doen. Dus wat je missie is, waarin jij je onderscheidt van de concurrentie, hoe acquisitie gaat doen en een eerste begroting.

Of je nou met eigen geld of geleend startkapitaal begint met zzp’en, het is verstandig om met een spaarpotje te starten. Je ontkomt er niet aan om een begroting te maken. Bekijk dus van tevoren hoeveel je denkt te gaan verdienen en welke prijs je voor jouw diensten of producten moet vragen om voldoende omzet te maken.

Schat in wat je kosten in het eerste ondernemersjaar zijn. Denk daarbij aan grote uitgaven als bedrijfsmiddelen (computers, apparatuur, gereedschap), drukwerk (business cards), marketing (website, advertenties, inzet van social media), voorraad, buffer voor mindere tijden, en natuurlijk je eigen salaris om de hypotheek of huur, elektriciteit, water, eten, sportschool en vakanties te kunnen betalen. Bepaal je uurtarief en bedenk daarbij dat je ook niet-betaalde uren moet maken om je administratie en acquisitie te doen.